Corona

Ineens is alles anders, je vertrouwde wereld vol duidelijkheid en overzicht in een keer weg.

Hoe ga jij om met al die veranderingen, nu alles een beetje duidelijker wordt en iedereen de richtlijnen van de RIVM eigen heeft gemaakt wordt de situatie weer anders. We gaan terug naar de wat bekendere omgangsvormen. Maar dit is lang niet voor iedereen prettig. Veel van mijn cliënten hebben na de eerste shock van veranderingen eigenlijk erg geprofiteerd van deze lockdown afspraken. De sociale vaardigheden werden niet zo op de proef gesteld, want deze waren niet wenselijk. Hou afstand. Wat je zag was dat mensen onderling ook de eerste weken bijna niet met elkaar wilde praten, bang voor besmetting en bang om besmet te raken.

Mensen met ASS of een verwante stoornis hebben aangegeven dat deze sociale afstand heel fijn is. Ook de druk van school of werk is enorm afgenomen. Kinderen krijgen adempauzes en hebben tijd om hun hoofd te schonen.

Hierdoor heb ik andere gesprekken met hun over het leven. Hebben ze inzichten gekregen over eigen functioneren. Sommige hebben aangegeven dat het leven voor Corona niet te doen was, en weten nu ook waarom. Hier kunnen we op anticiperen.

Sommige hebben nieuwe hobby’s ontdekt en hebben hierin gelijk hun ontspanning gevonden, andere hebben ontdekt dat de school waarop ze nu zitten toch teveel prikkels en daardoor niet passend is. Knap en inspirerend om jullie te zien en te begeleiden in een periode waarin juist mensen zonder ASS veel moeite hadden om zich aan te passen en te schikken naar de beperkingen op sociale activiteiten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s